UE a acceptat să negocieze Acordul de liber-schimb cu SUA, în pofida scandalului de spionaj

UE a acceptat să negocieze Acordul de liber-schimb cu SUA, în pofida scandalului de spionaj
Publicat: 04/07/2013, 16:32
Actualizat: 29/07/2014, 21:07

Europenii au acceptat, miercuri, să înceapă negocierile cu Statele Unite privind Acordul de liber-schimb, după un scandal diplomatic legat de aterizarea forțată a avionului președintelui bolivian, suspectat că l-ar ascunde la bord pe fostul consultant american fugar Edward Snowden, relatează AFP, potrivit Mediafax.

La Berlin, președintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso a anunțat, în prezența liderilor german și francez, că negocierile dintre UE și Statele Unite privind Acordul de liber-schimb vor începe la 8 iulie, dar, în paralel, grupurile de lucru vor trebui să clarifice amploarea spionajului practicat de către americani.

„Am convenit, astăzi (miercuri) următorul lucru: credem în relația transatlantică (…), dar vrem în același timp grupuri de lucru”, pentru a analiza impactul practicilor de spionaj americane, a spus Barroso.

În cursul serii de miercuri, președintele american Barack Obama i-a dat asigurări cancelarului german Angela Merkel că Statele Unite „luau în serios” îngrijorările europene apărute în urma dezvăluirilor despre practicile de spionaj.

În cadrul unei discuții telefonice, miercuri, Barack Obama și Angela Merkel au convenit ca oficiali ai celor două țări să se întâlnească în cursul următoarelor zile pentru a trata aceste probleme mai detaliat, a anunțat Casa Albă într-un comunicat.

În plus, Casa Albă a confirmat că un grup transatlantic de experți se va reuni „începând din 8 iulie” pentru a schimba informații despre PRISM, programul american de supraveghere a comunicațiilor care vizează și cetățeni europeni.

În cursul dimineții, părerile erau încă împărțite între Franța și Germania. Berlinul s-a pronunțat în favoarea unei lansări rapide a negocierilor, în timp ce Parisul pleda pentru o „suspendare temporară” a procesului, pe fondul dezvăluirilor cu privire la spionajul practicat de serviciile de informații americane în Europa.

Negocierile privind Acodul de liber-schimb transatlantic au primit aprobare, în mod oficial, la recentul summit G8 din Irlanda de Nord, iar discuțiile concrete ar trebui să înceapă săptămâna viitoare în Statele Unite.

Edward Snowden, un fost consultant al puternicei Agenții Naționale de Securitate (NSA) americane, se află la originea unor dezvăluiri despre un program american secret de supraveghere a comunicațiilor la nivel mondial.

De nevăzut de când a plecat din Hong Kong în urmă cu 11 zile, el a permis publicarea, în weekendul trecut, a unor noi informații privind spionarea comunicațiilor Uniunii Europene (UE), provocând furia europenilor, cu Franța și Germania în frunte.

Suspectat că l-ar transporta pe Edward Snowden, președintele bolivian Evo Morales, venind de la Moscova, a fost nevoit să facă o escală forțată de 13 ore la Viena, după ce mai multe țări europene, între care Franța, au interzis ca aparatul său să survoleze spațiul lor aerian.

În cele din urmă, miercuri dimineața, el a părăsit capitala austriacă. După o escală tehnică pe Insulele Canare, șeful statului bolivian a plecat spre propria țară.

„A fost aproape ca o răpire de 13 ore”, a protestat președintele bolivian, furios, în cadrul unei conferințe de presă organizate în aeroportul austriac.

El a condamnat Franța, Italia, Portugalia și Spania, țări care au refuzat ca teritoriul lor să fie survolat de avionul său.

Este vorba despre „o eroare istorică (…), o provocare (…) față de Bolivia și întreaga Americă Latină. Este o agresiune împotriva Americii Latine”, a declarat Morales.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a declarat, miercuri, că „înțelege preocupările ridicate de Guvernul bolivian” în urma escalei forțate a avionului președintelui Evo Morales.

Potrivit unui comunicat al ONU, Ban „este liniștit că acest incident regretabil nu a avut consecințe pentru securitatea președintelui Morsi și anturajului său”.

Parisul și-a exprimat „regretele” față de Bolivia pentru că a refuzat survolarea teritoriului său.

François Hollande a afirmat că a dat „imediat” autorizație ca avionul lui Morales să survoleze Franța când a aflat că acesta din urmă se afla la bordul aparatului.

„Au existat informații contradictorii în privința pasagerilor prezenți la bord”, a spus Hollande. „Din momentul în care am aflat că ar fi avionul președintelui bolivian, am dat imediat autorizația de survolare” a teritoriului francez, a adăugat el.

Furia acestei țări andine s-a exprimat, inclusiv, pe stradă, la La Paz, unde aproximativ o sută de manifestanți au ars drapelul francez și au aruncat cu pietre în direcția ambasadei Franței. În plus, Parlamentul bolivian va solicita expulzarea din țară a ambasadorilor Franței, Portugaliei și Italiei.

Confuzia diplomatică s-a produs la câteva ore după ce Morales a declarat, în marja unei vizite, marți, la Moscova, că țara sa este pregătită să-l primească pe fugarul refugiat în prezent într-un aeroport din capitala Rusiei.

Ambasadorul bolivian la ONU, Sacha Llorenti, a declarat, la Geneva, că Bolivia a „pus în aplicare o procedură pentru a denunța aceste fapte în fața secretarului general al ONU”.

Edward Snowden a fost refuzat, marți, de mai multe țări de la care a solicitat azil politic.

Gaidau Ion, [email protected]

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal